PLACES OF WORSHIP: Clovis Hills Community Church | Clovis, CA | In-Progress

With an existing and fully functioning sanctuary building, the challenge with this site was to create a cohesive “transition space” that would draw visitors from the existing sanctuary building through the spacious courtyard and through to the three existing primary points of connections – the youth education building, the plaza and the parking lot.  Further adding to the opportunity for creative solutions, we were challenged to provide programmable seating and display areas for outreach and ministries.  The intent is to treat this pavilion area as a place for gathering, ministry outreach and relaxing before or after service.  The pavilion is set parallel to one of the two main axis of the two building entry alcoves.  This line of axis begins at the existing building entry and provides a covered roof along the majority of the axis through to the outward projecting steel frame which serves as the marker for the primary entry points.  Rectangular pilasters made of concrete block to match the existing sanctuary house vertical steel posts which support the steel frame structure.  The lower roof pavilion area which connects the sanctuary entrance to the existing exterior plaza features square pilasters made of concrete block.  Drawing our material palette from the existing buildings, split face and ground face block pilasters were used, standing seam metal roof deck and colored concrete flatwork.  Custom benches feature wood clad seating surfaces over cast-in-place concrete and are developed using two types of bench.  One bench design is created using a ‘c-shaped’ plan layout that allows impromptu social interaction while the other spans between the pilasters, along the primary path of travel.  This design features an angled vertical seat back which is also clad in wood.

/

Copyright 2011  ©  Paul Halajian Architects